LIV STRÖMQUIST

 
 
Illustrationer av Liv Strömquist
 
Snälla lyssna på Liv Strömquists otroliga sommarprat om mens, skam, och att skapa:
 
 
 

DET ÄR OKEJ ATT VARA FUL

Jag är trött på att höra folk säga "du är fin som du är." Inte bara till mig, utan över huvudtaget. "Du är fin som du är." Vadå, innan jag har fixat frillan, sminkat mig, plockat ögonbrynen och rakat benen? I mitt mest naturliga tillstånd? Är jag fin då? Det är för mig, och säkert många andra, ganska svårt att tro på. Vi har blivit så hjärntvättade av medias bild av skönhet, att det inte är så lätt att tro på att det finns fler än den. Men det är inte frasens brist på trovärdhet som gör att den SUGER. Det är vinkeln från vilken den kommer. 
 
"Du är fin som du är" lägger fokus på vad andra människor tycker om ditt utseende. Om någon säger det till mig, så är det för att försäkra att jag vet om att mitt utseende ändå är acceptabelt i andras ögon, trots att jag inte pallat "sätta på mig ansiktet." (ännu en äcklig fras, som vi kan diskutera en annan gång.) Det låter som en väldigt positiv sak att säga, men i själva verket lägger den bara extra press på oss att alltid se bra ut.
Det är skillnad på att ge någon en komplimang ("jag tycker att du är så vacker nu, när du precis har vaknat och är rufsig i håret") och att möta någons övertygelse om att hen är ful med ett kvitto på att vad samhället tycker är vitalt. Det får inte användas vardagligt, som ett tillfälligt botemedel mot någons osäkerhet. För i längden gör det bara skadan större.
 
Jag tycker det är så sorgligt när människor tror att de alltid måste se fräscha ut. Kanske framförallt nyblivna tonåringar, och kanske framförallt tjejer. När jag var yngre hade jag vänner som inte kunde gå och köpa godis utan att platta håret och sminka sig. Jag satt en timme på deras säng och väntade på att de skulle bli klara så vi kunde GÅ TILL AFFÄREN. Och när det kommer till foton, herregud. Vi har alla bett en vän ta bort en bild för att vi tycker vi ser hemska ut på den. Men nu är det fan dags att vi släpper det där. Jag menar allt vi gör nuförtiden fotas eller filmas. Du taggas i bilder överallt, och du kommer vara ful på några av dem. Dags att acceptera. Människor är fula ibland. 
Varför är vi så förslavade av idén att alla alltid måste tycka vi är snygga? Varför är vi så rädda att någon väns instagramföljare ska inse att vi är mänskliga och har dåliga hårdagar? När vi känner oss fula, så skäms vi. Som att vi gjort något fel, vi vill gömma oss. Jag kände mer så för några år sedan men jag har äntligen fattat att jag inte är skyldig samhället att se bra ut. Jag tänker inte skämmas, jag tänker inte gömma mig. Skrev jag på ett kontrakt när jag föddes om hur jag skulle se ut? "Här, varsågod, här är ditt utseende, se till att det alltid är välputsat och felfritt. Skriv på här, här och här längst ner." 
NEJ!!!!!!!!
 
Det här är mitt utseende och jag sköter om det hur jag vill, eller inte alls om jag väljer det. Jag får förvandla mig själv till ett bombnedslag som drar till sig blickar av beundran av varenda människa på stan och jag får också gå ut med flottigt hår, mjukisbyxor och gårdagens mascara utsmedad på kinderna. Jag bestämmer.
När jag känner mig ful tröstar inte jag mig själv med tanken att jag är fin som jag är. Jag tänker "jag är skitful idag. Det gör inget." Jag tycker att det är roligt med kläder och smink och att känna mig snygg. Men jag tycker också att fulhet är befriande och avslappnande. När jag inte orkar göra mig iordning, så gör jag inte det. Öva på det, är mitt tips. Öva på att inte göra dig fin när du inte orkar. Att inte göra det för att du "måste." 
 
Det är okej att vara ful. 
 
 

MARILYN WILDFLOWER

En tolvårig flicka i USA som vaknade till en främmande man som onanerade bredvid hennes säng. Hon hindrade honom från att förgripa sig på henne genom att bestämt säga att han inte fick röra henne. Hon fick honom också att skämmas och lämna huset. Här är en kort artikel:
http://www.komu.com/news/12-year-old-uses-tv-knowledge-to-scare-off-gunman/
Jag vill high-fiva den här tjejen så hårt.

SPELA SPELET SOM ÄR LIVET

Jag spelar inte tv- eller datorspel, men jag har väl kört några banor super mario på nintendo ds så liksom jag fattar grejen. Dessutom har jag en spelgalen lillebror och genom väggen som skiljer våra rum åt har jag fått höra en del speltermer vrålas genom åren. Jag förstår det där med banor och att plocka poäng, att få fler och fler fördelar ju längre i spelet man kommer. 
Jag brukar tänka på livet som ett spel, när det gäller de där sorgligt gråmörka partierna på linjen som är min livstid. Ett av de mest basala spelen, menar jag då. Ett utan speciellt mycket strategi och teamwork. Bara väldigt enkelt i mitt huvud, bara jag och det som tynger mig. Inget annat. 
Det hjälper mig att se en tung eller jobbig period i mitt liv som en bana i ett spel, full av fallgropar och fiender. Det ger mig mentaliteten: jag ska bara ta mig igenom det här, så vinner jag något. 
Vad vinner jag?
Skills.
 
Jag går in med inställningen att lära mig någonting. När jag mår jättedåligt över något är den tanken den enda som är till tröst. Jag tänker mig på något sätt en slags osynlig ryggsäck, som sitter på min rygg jämt, och som jag kontinuerligt fyller med allt jag lär mig. Alla erfarenheter, i form av guldstjärnor. När jag mår bra igen, när det är över, känner jag mig som mer människa. Alltså, som att det finns mer av mig. För jag har lärt mig nånting viktigt som kommer göra framtida liknande situationer så mycket lättare att hantera. Det är det som är belöningen. Att känna sig erfaren, att kunna något. Något som definitivt kommer hjälpa en själv och kanske till och med andra. 
 
Tanken på att inte utvecklas skrämmer mig. Om jag inte kan mer saker om ett år än idag, vad var då meningen med det året? Och om tio år? Ännu värre. Bara tanken på att jag skulle vara exakt samma person om fem månader som jag är idag tycker jag är hemsk. Inte för att jag är fruktansvärt missnöjd med mig själv, utan bara för att utvecklandet känns som den mest naturliga delen av mig. Vad är jag utan den? 
Det är mänskligt att vilja utvecklas, lära sig, röra sig framåt. Släng en enda blick på hela mänskligheten samlad och konstatera. Det är också mänskligt att bli rädd. Det man måste lära sig är att avgöra när rädslan är befogad och inte. Ibland lurar den dig.
När pulsen stiger av stress och nervositetssvetten bryter ut, bit ihop hårt och gräv ner fötterna i marken. Låt inte någon eller något skrämma dig så du går miste om att bli mer och mer du.
 
Fly inte när något jobbigt rusar mot dig. Så länge det inte är skadligt för dig naturligtvis. Om du egentligen vet att du borde ta dig igenom det men rädslan säger åt dig att springa - stanna då kvar. Undvik inte sådant som är jobbigt bara för att du kan. Faktum är, att jag råder dig att söka upp jobbiga, pinsamma och läskiga situationer. Utmana dig själv. Om du har svårt att lära känna nya människor och blir medbjuden på en fest som du inte tänker gå på för att du bara känner en enda person där: gå dit. Utsätt dig själv för social tortyr. 
Gå inte dit för att ha kul, nej nej. Får du roligt är det bara en bonus. Gå dit med de lägsta av förväntningar och de enklaste av mål. Till exempel att prata med en person du aldrig träffat. Chansen finns att kvällen blir skittrevlig och du faktiskt får flera stycken nya vänner, men om det inte händer, om det enda som händer är att du utbyter några stela meningar med en främling, dricker en öl och går hem, så räcker det. Du går därifrån med en till guldstjärna i ryggsäcken. Du har "levlat upp" 

SEX

 
 
 
//Hannalo
 

FEM

 
 
//Edith
 

FYRA

 
 
//Hannalo

TRE

 
 
//Edith
 

TVÅ

 
//Hannalo
 

ETT

 
 
//Edith 

RSS 2.0